Centre

Programa d’orientació acadèmica i professional

El Programa d’Orientació Acadèmica i Professional de l’Institut Eugeni d’Ors, desenvolupat amb el suport del projecte “Xcelence-Escoles que inspiren”, és una iniciativa integral destinada a guiar l’alumnat en el seu desenvolupament i orientació acadèmica i professional. El programa pretén reduir l’abandonament escolar prematur a través d’una orientació més coordinada i preventiva, involucrant tota la comunitat educativa (professorat, famílies, alumnat i agents externs).

Objectius del Programa

El programa es basa en tres objectius estratègics principals:

Eines d’autoconeixement i informació: Proporcionar a l’alumnat recursos per conèixer-se millor i obtenir informació rellevant per a les seves futures decisions acadèmiques i professionals.

Contacte amb el món laboral: Facilitar la connexió de l’alumnat amb el mercat laboral a través de diferents activitats i col·laboracions amb empreses i entitats locals.

Vinculació de les matèries amb el futur acadèmic i professional: Integrar els continguts de les diferents assignatures amb les competències necessàries per al món acadèmic i professional, fomentant una orientació pràctica i aplicada.

Accions dutes a terme els darrers cursos

Durant els darrers cursos, el programa ha implementat diverses accions per assolir els objectius establerts:

– Primer d’ESO: L’alumnat reconeix diferents famílies professionals i classifiquen les professions dels seus familiars a través d’activitats diverses.

– Segon d’ESO: L’alumnat tria sectors professionals d’interès futur, fa activitats relacionades amb diverses assignatures i comença a crear un dossier digital recopilant experiències, visites i xerrades.

– Tercer d’ESO: L’alumnat elabora un llistat de sectors professionals d’interès i les optatives de quart d’ESO necessàries per accedir-hi. Completen models de sol·licitud per a estudis superiors i continuen recopilant experiències en el seu dossier digital.

– Quart d’ESO: L’alumnat crea un itinerari personalitzat de ruta acadèmica i professional, visita empreses i entitats locals segons els seus interessos professionals i participa en una fira d’orientació acadèmica. Totes aquestes experiències queden recopilades en el seu portafolis digital.

Col·laboracions i Xarxa de Suport

El nostre centre educatiu ha establert una xarxa de col·laboracions amb empreses locals, amb el Servei d’Informació i Assessorament per a Joves (SIAJ) de Vilafranca, i amb altres centres educatius del municipi, per oferir a l’alumnat informació i eines útils per al seu futur acadèmic i laboral. Aquestes col·laboracions han permès organitzar activitats com visites, xerrades, i una fira d’orientació que han enriquit l’experiència educativa dels alumnes.