Cicles formatius

InnovaFP

InnovaFP és el programa de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya regulat per la resolució ENS/1080/2014 de 5 de maig, que promou la col·laboració d’empreses i centres de formació professional per treballar en projectes d’innovació i transferència de coneixement. El programa InnovaFP té com a missió potenciar i incrementar els vincles entre els centres de formació professional i les empreses, mitjançant la col·laboració en el  desenvolupament de projectes d’innovació i transferència de coneixement per tal de mantenir actualitzats els coneixements del professorat, millorar la qualitat de la capacitació de l’alumnat dels cicles formatius i contribuir a augmentar la competitivitat de les empreses i altres organitzacions.

Quatre grups d’interès

En el programa InnovaFP s’identifiquen quatre grups d’interès:

Alumnat: Participen en projectes altament interessants per a la seva formació, engrescadors, alhora que exploren una via d’inserció laboral.

Professorat: Tenen la possibilitat de mantenir-se actualitzats en els coneixements i tècniques utilitzades a les empreses, i permet millorar la programació curricular dels mòduls professionals que imparteixen, així com el seu desenvolupament personal i professional.

Centres Educatius: Permet establir unes relacions més estretes amb les empreses, millorar el seu equipament i mantenir un elevat nivell de motivació, tant de docents com d’alumnes.

Empreses i altres organitzacions: Podran desenvolupar projectes d’innovació o transferència de coneixement del seu interès, a un cost raonable. A més, podran avaluar les capacitats dels participants, essent una possible via de captació de talent i d’incorporació de nous treballadors.

Què fem a InnovaFP?

Des de fa 4 cursos l’Eugeni d’Ors ha estat desenvolupant un projecte, que consisteix en el disseny d’un dispositiu IoT, Internet Of Things, per al mesurament de paràmetres ambientals, juntament amb el desenvolupament d’aplicacions per a l’explotació de les dades, que proveiran el petit viticultor d’informació objectiva per a la presa de decisions mitjançant  mètodes d’aprenentatge automàtic (Machine Learning).

En un futur es construirà una xarxa oberta de dades on qualsevol persona podrà consultar informació meteorològica oberta ajudant la Comunitat a estalviar aigua, tractaments fitosanitaris, detecció de malalties i altres característiques que ens aportarà la informació. 

La idea base d’aquest projecte ha estat premiada amb una ajuda de la III Convocatòria d’ajudes a la FP CaixBank Dualiza i ha estat desenvolupant-se amb l’estreta col·laboració del Departament d’Electrònica de l’ Institut Rambla Prim de Barcelona i reconeguda a la I edició dels Premis ImpulsFP .